Фрагменти

Posted: 30.08.2012 in опити

Отново в Испания.Чувството е едновременно познато и непознато.Познат,любим език в устите на непознати хора.И все пак – Испания, слънцето, плажът,скрит сред буйните дървета,сиестата,храната,светлината и топлината на земята и душите им…Имам чувството, че се намирам в испанския Атлантик сити – Йорет  де Мар е едно искрящо,светещо и пулсиращо сърце в Каталуния – посрещат те феерия от осветени фонтани, милиони барове и дискотеки,неонови табели на всички онези продукти,марки,фаст-фуд-ове и др,заради които мразиш големите градове.Тук всичко е в малки мащаби,но с идеята да се набие в очите. Дори и Статуя на свободата си имат. И,може би пък заради това,тук се чувствам свободна. С прекосяването на метри и километри, планини и морета, столици и държави,малко по-малко изхвърляш от свръхбагажа си – всички онези свръх-страхове, свръх-притеснения и свръх-угризения,които не се побират в куфара ти, но преливат в душата ти – и неусетно,когато пристигнеш,още с кацането разбираш,че си ги изхвърлил зад борда. Вече си лек като перце.

                                                                    *  *  *

Със смесица от удивление и страх си давам сметка,че познавам Испания по-добре от България…или почти. Ориентирам се по картата,знам горе-долу къде се намират всички по-големи(или не чак толкова големи) градове, обиколила съм почти всички региони,потопила съм се в атмосферата им – яла съм паеля във Валенсия, пътувала съм с корабче до островите Сиес в Галисия, била съм на религиозните процесии за Великден в Андалусия, опитвам се да разбирам каталунски откакто съм тук, научих испански в най- удачното място в Кастиля – Саламанка, пих много вино в Навара и Риоха, говорих за сеператизъм, патриотизъм и други такива демони с баските… Никое от тези места не ме прие, не ме направи испанка, не ме накара да остана завинаги, но някак странно се чувствам част от всяко едно от тях и тайничко се надявам, че както аз отворих сърцето си за Испания, така и Испания е разкрила тайните си пред мен. Каквото и да беше това, което ми се случи тази година, беше магическо!

                                                                     *  *  *

Понякога се чудя дали местата, както хората, имат памет?Дали да срещнеш един град, една страна, е така лично и необикновено като да срещнеш човек? Дали както ти се чувстваш по-добър, по-пълноценен и по-богат след всяка една такава среща, дали това усещане се предава и на мястото, дали всеки случаен и неслучаен минувач му оставя по нещо, пълни го с мисли, вълнения и впечатления? Тръгвам си неочаквано скоро, а може пък и да съм била прекалено дълго време тук – в крайна сметка е почти  едно и също, защото е дошъл моментът, в който въпросите нахлуват като лятна буря в главата ти и дори екстремното гмуркане в морето не ги прогонва….Дали брега на Морайра ще запомни, че съм била тук, че съм живяла под тези слънчеви лъчи, че съм се будила с пясък в косите и вятър в очите, или пък морето безмилостно ще заличи не само стъпките ми по плажната ивица, но и всеки белег в сърцето ? Дали когато се върна ще бъде така, сякаш никога не съм си тръгвала, или пък сякаш никога не съм била? Дали след тази година станахме и по-добри, по-мъдри, по-опитни, или взаимно се принизихме до онова ниво, в което просто съществуваме, без смисъл, без причина, без посока? Дали ако достатъчно дълго се взирам в необятните ти води, идеята да си тръгна ще спре да предизвиква онова чувство на леко неудобство, сякаш столът, на който седя е прекалено твърд или прекалено висок? Ако обещая да замина, обещаваш ли, че ще ме чакаш да се върна?

Реклами
Коментари
  1. velislava каза:

    о, че е хубаво и истинско и честно, и дълбоко, и тъжно и …пълно с обич!
    Истината е, че когато оставяш част от себе си на белия лист, това , което си създал е като дете – чисто и пълно с надежди!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s