Познати улици, непознати усещания

Posted: 26.05.2013 in опити

Гледам София през твоите очи и сякаш я виждам за първи път. Изведнъж ми се струва толкова красива, магическа и флуоресцентно – примамлива, че без колебание се гмуркам в тези павирани,асфалтирани разголени недра.

Белезите ѝ са разнородни, но на допир все така релефно-пулсиращи от спомени. От стари, избледнели комунистически паметници, през сърбящи неонови табели, та чак до великански, грозно стоящи върху градската кожа огледални офис сгради.

София е пъстра като родопско одеяло – понякога е едновременно и натурално зелена, и небесносиня, и по градски сива, но и изкусително червена, и закачливо жълта, и сладко оранжева. Очите ми се превръщат в калейдоскопи, а душата ми е въртящ се пумпал.

Заради теб и чрез теб виждам София истински, сюрреалистично, триизмерно и абстрактно. Виждам я, а и теб виждам – виждам те между струите на фонтана пред Народния; виждам те седнал, усмихнато-смутен на пейката до Славейкови. Там си и в галериите, в театрите, в кината. Вкусвам те с домашната лимонада, вдишвам те с мириса на лалета и те усещам с вятъра, който обръща клоните в двора ми. Усмивката ти медено се отразява върху медните куполи на Александър Невски, а очите ти светят в тъмното с блясъка на последните преминаващи фарове по улиците на нощна София.

Търсейки те, откривам тази моя София и нямам търпение да ти я подаря, опакована в мистерия и с лепнат етикет : „ Очаквам те!“.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s